DIY Suport din lemn pentru sticla de vin, decorat cu licheni

Inca o zi creativa, inca o decoratiune draga. M-am gandit sa reciclez un banal suport pentru sticla de vin din lemn si sa-l transform intr-o decoratiune inedita, unica si deosebit de atractiva. De data aceasta, pe langa licheni, m-am gandit sa si pictez o scena tipic romaneasca. Am pictat pe lemn momentul emblematic in care doua fecioare strivesc strugurii sub picioarele lor delicate, dar ferme. Va prezint mai jos pasii pe care i-am urmat in realizarea acestui minunat suport pentru sticla de vin din lemn, pictat manual, decorat cu licheni verzi si completat de o sticla buna de vin de la Ceptura.

suport vin lemn
suport vin lemn

Mi-am facut planul si necesarul

Ordinea operatiunilor

Trebuia sa-mi fac un plan, sa stiu ce fac si in ce ordine. Pentru aceasta decoratiune planul a fost urmatorul: sa pictez fecioarele, sa smirgheluiesc marginile, sa lipesc lichenii pe cele doua parti si apoi sa ma bucur de ceea ce am creat.

Dupa ce mi-am facut planul, m-am apucat de facut necesarul.

Pentru pictura am folosit:

  • Creion, radiera si rigla pentru schita;
  • Pensule mici de marimea 0 si 1;
  • Culori acrilice Polycolor de la Maimeri: yellow ochre, titanium white, burnt sienna, carbon black, phthalo green, permanent yellow, burnt umber, warm grey (le-am specificat denumirea in engleza pentru ca asa scrie pe ele si pentru ca e mai usor sa le gasiti online asa. Eu le-am cumparat de la un magazin din localitate, dar se gasesc si pe arthobbycreativ sau pictorshop.
  • Apa;
  • Paleta de amestecat culori;
  • Servetele de hartie pentru sters pensulele.

Pentru decoratiunea din licheni am folosit:

  • Cutie de lemn pentru vin (eu o aveam prin casa , primita de Craciun, dar am vazut sticle de vin in cutii de lemn si la Selgros);
  • Aproximativ 250 de grame de licheni verzi (eu i-am comandat de pe www.licheni.ro);
  • Pistol de lipit cu baghete de silicon;
  • Smirghel fin pentru finisarea suportului de lemn;
  • O sticla de vin, dupa preferinte.
  • Am pictat fecioarele pe lemn

Am cautat o imagine pe google

Daca aveti nevoie gasiti aici inspiratie. Eu am cautat o imagine in care sa fie din maxim doua fecioare, sa incapa in spatiul ingust destinat picturii.

schita pe suport de vin

Am creat schita cu creionul

Pentru a va fi mai usor, puteti sa printati imaginea, apoi sa o decupati. O asezati pe lemn si ii creati conturul. Dupa aceea nu ar trebui sa fie foarte greu. Oricum, pictura este subiectiva, iar frumusetea este in ochiul privitorului.

Am pictat scena traditionala

Imi place sa pictez cu acrilice. Pot fi folosite pe diferite suprafete, sunt foarte usor de utlizat, sunt ieftine, se gasesc peste tot si in foarte multe culori. Am inceput cu pielea (picioarele, mainile si fetele). Am continuat sa pictez camasile albe, apoi m-am apucat de par.

schita pe suport de vin
schita pe suport de vin

Am lasat pentru final costumele, pentru ca au multe detalii, si a trebuit sa folosesc cea mai mica pensula pe care o am. La sfarsit am completat cu strugurii zdrobiti sub picioarele fecioarelor.

pictura manuala pe suport de vin
pictura manuala pe suport de vin
pictura manuala pe suport de vin
pictura manuala pe suport de vin

Stiati ca: Piciorul uman e destul de puternic sa striveasca strugurii, dar, in acelasi timp, destul de moale incat sa nu sparga samburii. In mult zone din lume se prefera acest procedeu in dauna celui mecanic, pentru a nu ajunge amareala samburilor in vin.

Daca nu aveti incredere sa pictati siluete, mai am cateva idei. Puteti picta:

  • un ciorchine de strugure;
  • doi ciorchini, unul cu struguri negri si unul cu struguri albi;
  • un deal pe care este plantata vie;
  • un cap de cerb, de exemplu, poate ca cel pe care l-am pictat eu pe panza. Il gasiti aici.
  • doua pahare de vin;
  • interiorul unei crame, in care sunt pastrate butoaiele etc.

Am smirgheluit suportul de vin

Am vrut ca marginile suportului de vin sa nu aiba aschii sau margini ascutite. Acest pas este optional, dar eu am tinut sa-l fac pentru a sta cu inima impacata. Am folosit un smirghel fin. Mi-a luat cam 15 minute, dar a meritat pe deplin. Toata suprafata a ramas neteda si placuta la atingere.

Am lipit lichenii pe suport

Am avut nevoie de aproximativ 250 de grame de licheni pentru a decora in intregime suportul de vin. Dupa ce i-am curatat, am ramas cu ceva mai mult de jumatate.

decoratiune suport sticla vin si licheni
licheni verzi stabilizati

Pentru lipirea lichenilor pe suportul de vin am folosit un pistol de lipit cu baghete de silicon. Daca nu stiti unde se gaseste sau cum se foloseste, am scris aici un articol foarte important pentru incepatori. Il puteti gasi aici. De asemenea, am folosit licheni verzi. M-am gandit ca se potrivesc cu tema si vor crea un contrast placut cu pictura. Nu am dorit sa folosesc licheni de mai multe culori pentru a nu distrage atentia de la pictura. Am decis ca aceasta sa fie in centrul atentiei.

licheni verzi stabilizati

Daca aveti, va recomand sa folositi manusi de unica folosinta. Degetele va vor multumi. Eu nu am avut si am lasat urme verzi peste tot: pe o veioza alba, pe mobila alba de la bucatarie, pe parchet. Asa arata degetele mele dupa ce am curatat lichenii.

urme pe degete de la licheni

Am inceput lipirea lichenilor din partea de jos, unde vine fundul sticlei. Aici am pus un strat gros de licheni, de aproximativ 5 centimetri.

lipire licheni pe suport de vin
lipire licheni pe suport de vin

Apoi am asezat o sticla goala de vin pe licheni pentru a lipi urmatorii licheni dupa conturul sticlei. Am continuat spre partea de sus, buchetel cu buchetel. Am lipit lichenii astfel incat sa para ca ies din suport. Suportul de vin nu se poate inchide, l-am facut astfel incat sa poata fi expus deschis.

lipire licheni pe suport de vin

Dupa ce am terminat pe partea din fata, am lipit licheni in forma de sticla si pe partea din spate a suportului, pentru a putea fi admirat din orice parte l-ai privi. Astfel poate fi expus si pe o masa in centrul camerei.

licheni in forma de sticla de vin
licheni in forma de sticla de vin

Stiati ca: In unele zone ale tarii exista obiceiul de a se lasa pe vrej ultimii chiorchini. Acestia sunt denumiti „strugurii lui Dumnezeu”, deoarece vinul este o bautura sacra in traditia crestina.

Concluzii

Procesul a fost intens, dar extrem de satisfacator. Cel mai mult mi-a luat sa fac pictura, dar am convingerea ca este exact ce avea nevoie suportul de vin pentru a iesi din monotonie. Am transformat un anost suport pentru sticla de vin intr-o decoratiune originala si va invit si pe voi sa incercati.

Asa arata decoratiunea mea suport din lemn pentru sticla de vin, decorat cu licheni si pictat cu o scena traditionala. Sper ca v-a placut si v-a inspirat.

decoratiune suport sticla vin cu licheni si pictura

O zi creativa!

Mai jos puteti vedea si alte decoratiuni create de noi:

Lasă un comentariu