Cu ce se lipesc lichenii stabilizati? Uite ce folosesc eu pentru decoratiunile mele

Inainte de a ma apuca sa creez aceste minunate decoratiuni din licheni mi-am pus o multime de intrebari, ca oricine este interesat sa se apuce de aceste proiecte sau doar sa le cumpere si sa se bucure de ele. Inevitabil, una dintre aceste intrebari a fost: oare cu ce se lipesc lichenii?

In urma informatiilor adunate din diferite surse, de pe diferite site-uri, in diferite limbi, precum si in urma incercarii lipirii lichenilor cu diferite substante, am ajuns la concluzia ca lichenii se lipesc cel mai bine cu ajutorul unui pistol de lipit cu baghete de silicon. Pot fi lipiti si cu lipici PVA, dar eu prefer siliconul, e usor de lucrat cu el, nu se observa si poti lipi lichenii de dimensiuni mici fara prea mare efort. Acum ca am aflat cu ce se lipesc lichenii, hai sa aflam cum functioneaza pistolul de lipit cu baghete de silicon, unde se gaseste si cum sa faci sa obtii lipituri de calitate.

Cum functioneaza pistolul de lipit cu baghete de silicon?

Pistolul de lipit foloseste baghete de silicon de diferite grosimi (7-11mm), care se insereaza in spatele pistolului. In momentul in care apesi pe “tragaci” se activeaza un fel de cleste care trage bagheta spre partea din fata a pistolului, aceasta urmand a fi topita. Bagheta este apoi incalzita la minim 100 de grade si este eliminata pe la varful pistolului de lipit. Pentru un flux constant trebuie sa tii apasat pe declansator. Siliconul poate fi folosit direct pe licheni, acestia urmand a fi apoi lipiti pe suprafata dorita.

Ce sunt baghetele de silicon?

Introducerea unei baghete de silicon in pistolul de lipit

Baghetele de silicon sunt mici tuburi de 7-11 mm in diametru si de aprox. 10 cm in lungime, transparente sau avand diferite culori, cu sclipici sau fara, care se insereaza intr-un pistol de lipit special si cu ajutorul carora, in urma topirii, se lipesc diferite elemente (inclusiv lichenii) pentru a crea decoratiuni minunate.

Tipuri de pistoale de lipit cu baghete de silicon

In functie de ce doresti sa lipesti, poti folosi mai multe tipuri de pistoale cu baghete de silicon: cu baterii, cu cablu, de diferite puteri. Toate isi fac treaba, depinde cat doresti sa lipesti si de ce functii suplimentare ai nevoie: stativ, anti-picurare, doua temperaturi etc.

Pentru lipirea lichenilor stabilizati, pentru ca asta ne intereseaza pe noi, recomandam sa folosesti un pistol cu o putere de pana la 100W cu baghete de pana la 7mm. Poti folosi pistoale mai puternice daca doresti sa lipesti elemente mai grele, cum ar fi scoarta de copac, margele, pietricele, sticla, furnir, cauciuc si altele. Daca esti la inceput recomandam sa folosesti un pistol de 20-30W cu baghete de 7mm, noi il folosim la tablouri si alte decoratiuni usoare. De exemplu, pentru acest tablou am folosit un pistol cu cablu, ieftin, de 30W, cu baghete de 7mm, cumparat din Jumbo (nu au magazin online inca). Un pistol de lipit asemanator poate fi gasit si pe Emag. Acesta poate fi folosit si pentru a lipi elemente usoare, cum ar fi tesaturi, dantela, hartie, carton, flori.

Cum arata o lipitura cu silicon incalzit?

Lipirea lichenilor cu pistolul de lipit

Nu este dificil sa reusesti o lipitura perfecta, care nici nu se observa. Trebuie doar sa ai putina grija, rabdare si sa fii atent/a sa nu ramane asa numitele “panze de paianjen”, firicele foarte subtiri de silicon, greu de observat, dar care din anumite unghiuri dau impresia unui fir de par sau a unei panze de paianjen. Nu ai vrea ca celor care admira decoratiunile sa le fie distrasa atentia de la frumusetea si naturaletea lichenilor. Dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos, o lipitura imperfecta poate fi inestetica.

Cat rezista lipiturile cu silicon incalzit?

Asa-zisa „panza de paianjen”

Lipiturile nu au o durata de viata specifica, sunt foarte rezistente daca lipitura este executata corect si siliconul este lasat cateva secunde sa se raceasca. Eu si sotul meu avem o decoratiune de la nunta, de ani de zile, din crengi, licheni, plante uscate si care inca are lipituri foarte rezistente. Trebuie sa ai grija sa folosesti silicon cat trebuie. Daca e prea putin, se poate desprinde. Nu te zgarci cu siliconul, atat timp cat nu se observa lipiturile, foloseste-l cu incredere, imi vei multumi mai tarziu.

Siliconul incalzit afecteaza lichenii?

Siliconul cald nu afecteaza lichenii stabilizati. Majoritatea decoratiunilor din licheni: tablourile, peretii din licheni, globurile cu licheni si altele, sunt lipite cu silicon incalzit. Lichenii, fiind stabilizati, sunt foarte rezistenti, prin urmare nu trebuie sa-ti faci griji.

De unde pot cumpara pistol de lipit cu baghete de silicon?

Dupa cum spuneam si mai sus, am gasit la Jumbo doua tipuri de pistoale cu baghete de silicon, ambele potrivite pentru lipirea lichenilor. Pe Emag se pot gasi mai multe. De asemenea poti gasi si la Dedeman sau la alte magazine de bricolaj sau la magazine locale de produse handmade sau produse craft.

Cat costa un pistol de lipit cu baghete de silicon?

Exista o plaja mare de preturi cand vine vorba de pistoalele cu baghete de silicon incalzit. Pot fi gasite si la 14-15 lei, dar si la 100 de lei. Pretul depinde si de functiile specifice (anti-picurare, doua temperaturi etc.) sau numarul de baghete de silicon incluse. Depinde ce fel de decoratiuni din licheni doresti sa creezi. Pentru decoratiuni simple poti folosi cu succes un pistol de lipit ieftin. Pentru acest tablou am folosit un pistol de lipit de doar 14 lei, si-a facut treaba.

Ce culori pot avea baghetele de silicon?

Baghetele de silicon vin in diferite culori (rosii, galbene, verzi, albastre, argintii), culori pe care le intalnesti si pentru lichenii stabilizati, dar in majoritatea decoratiunilor poti folosi silicon transparent. Indiferent ca doresti sa faci un perete cu licheni, un tablou sau o decoratiune de nunta, siliconul transparent te va ajuta, nu afecteaza estetic ceea ce creezi, nu se observa si se gaseste foarte usor. Daca urmeaza sa creezi un tablou cu licheni verzi si nu poti ascunde siliconul (de exemplu daca ai sticla pe spatele lichenilor), e bine sa folosesti silicon verde. Daca vrei sa dai stralucire decoratiunilor din licheni, poti folosi un silicon cu sclipici (recomand cel de la Dremel, se gaseste la Dedeman), in unele cazuri arata foarte bine.

Pistolul cu silicon este indispensabil daca doresti sa creezi decoratiuni din licheni, este un ajutor de nadejde, functional, practic si foarte usor de folosit. Pistolul cu baghete de silicon e doar unul din materialele necesare pentru a crea obiecte de arta din licheni. Poti vedea aici ce materiale am folosit pentru a crea minunatul tablou cu licheni de mai jos.

ATENTIE!

Siliconul este foarte fierbinte. Nu-l atingeti pana nu se raceste.

Varful pistolului este, de asemenea, foarte fierbinte. Dupa ce il scoateti din priza sau il opriti, lasati pistolul sa se raceasca intr-un loc ferit de atingerea copiilor sau a animalelor de companie.

Cititi instructiunile de folosinta inainte de incepe decorarea.

Nu folositi pistolul de lipit mai mult timp decat este recomandat in instructiuni, se poate incinge.

O zi creativa va doresc!

18 comentarii la „Cu ce se lipesc lichenii stabilizati? Uite ce folosesc eu pentru decoratiunile mele”

    • Buna Andreea,
      Se pot lipi direct pe perete, insa recomandarea noastra ar fi sa ii montezi direct pe un placaj, pe care sa il fixezi apoi in perete (elementele de fixare pot fi ascunse cu usurinta de licheni).
      Avantajele ar fi ca pot fi mutati, rearanjati (daca sunt pe mai multe placaje), pot fi dati jos in caz ca vrei sa varuiesti, iar daca zugraveala nu e calitativa, e posibil ca lichenii sa cada cu tot cu var.
      O zi creativa si spor la decorat!

  1. Buna ziua. Si mie imi place aceasta activitate , chiar am realizat 4 tablouri din licheni pentru acasa. M-ar interesa mai multe informatii , daca stii cumva cum se fac acei pomisori cu scoarta si licheni ? Sau acele tablouri cu imaginea printata pe un placaj ?

    Multumesc !

    • Buna Elena, felicitari pentru tablouri, la cat mai multe inainte!
      Nu stiu exact la ce decoratiuni te referi, pot mai multe tipuri din descrierea ta. Pentru orice decoratiune, nu exista o regula de lucru, fiecare experimenteaza si gaseste cea mai buna varianta pentru el.
      Poti sa pictezi, poti sa lipesti scoarta de o foaie, sau daca ai o creanga uscata, o pui intr-un ghiveci, pui la baza niste licheni si incerci sa faci un copacel. Cu imaginea printata pe un placaj, e cam acelasi lucru ca la orice tablou… poti sa o faci mai spectaculoasa daca iti iei niste acrilice si incerci sa o pictezi chiar tu 🙂
      Iti urez multa creativitate si inspiratie!

    • Buna Aurelian, multumim pentru apreciere. Pana acum am cumparat lichenii de la o florarie si de pe robertorossi.ro. Amandoua au fost OK, lichenii de la roberto rossi trebuie ingrijiti intr-un anumit fel dupa achizitie (este specificat pe site-ul lor). Spor la decoratiuni.

    • Multumesc pentru apreciere. Momentan este un hobby pe care il impartasesc cu voi.
      Este o sugestie buna, pe care o voi lua in considerare pe viitor. Deocamdata intentionez sa revin cu videouri si noi creatii.
      O zi frumoasa

Lasă un comentariu