Cum sa alegi cei mai buni licheni?

Primii licheni pe care i-am cumparat erau galbeni, erau tinuti in punga, aveau ace de pin, pamant, diverse impuritati, de zici ca erau culesi cu grebla si ambalati. Nu stiam daca asa trebuie sa arate sau sunt pe piata si licheni mai curati si mai proaspeti. Am sunat o cumnata de-a mea care are cateva decoratiuni din licheni si am aflat ca nu trebuie sa arate asa deloc. Ne-a ajutat ea sa luam o cutie de licheni verzi si una de licheni rosii, diferenta de aspect fiind de la cer la pamant.

Mi-am dat seama ca trebuie sa fiu mult mai atenta atunci cand cumpar lichenii. Oricum trebuie alesi, curatati, impartiti in licheni de categoria I si de categoria a II-a, dar macar sa ramai cu destui licheni pentru a face o decoratiune, mai ales ca nu sunt ieftini. Mai jos gasesti tot ce trebuie sa stii pentru nu pati ce am patit eu.

Diferenta dintre cei galbeni si cei verzi

Diferenta dintre primii licheni cumparati (cei galbeni) si a doua cutie de licheni (cei verzi)

Va reamintesc faptul ca lichenii galbeni sunt primii licheni cumparati. Am cumparat o punga de 500 de grame, de la un depozit de flori. Aveau foarte multe impuritati, mizerie, pamant, ace de brad si de pin, frunze, crengute etc., mi-a luat foarte mult timp sa-i sortez. Pe langa mizerie mai erau si putin uscati si subtiri, in punga neavand posibilitatea sa se hidrateze. Lichenii au nevoie de un mediu cu umiditate de minim 40%. In depozitul in care erau tinuti era foarte frig, umiditatea fiind probabil sub 40%. Nu a fost o achizitie inspirata, i-am cumparat mai mult pentru ca m-a atras culoarea, galbenul fiind probabil culoarea mea preferata.

In comparatie, lichenii verzi si cei rosii au fost cumparat de a o florarie. Fiind tinuti in cutie, aratau mai plini, mai bogati, mai hidratati. In cutie se hidrateaza mai bine, isi iau apa din umiditatea din aer.

Cu ce am ramas din 500 de grame de licheni

Mai jos puteti vedea cum arata o punga de 500 de grame si asa arata o cutie de 500 de grame de licheni. Din lichenii tinuti in punga pot spune ca am aruncat mai mult de jumatate. Probabil 200 de grame erau impuritati, 100 de grame fiind licheni care nu au putut fi utilizati, desi am incercat sa-i salvez.

Primii licheni cumparati, plini de impuritati

Din lichenii din cutie am aruncat cam o cincime, am pastrat doar lichenii cu aspect placut. De-abia cand i-am sortat am inteles cat de important este sa alegi lichenii potriviti.

Licheni rosii de calitate superioara
Licheni verzi de calitate superioara

De unde sa cumperi licheni calitativi

O prietena a cumparat doua tipuri de licheni online de pe “robertorossi”, de aici, si este foarte multumita. Au ajuns in cutie si destul de repede. De asemenea, puteti sa cautati si pe facebook, e posibil sa gasiti puncte de vanzare in functie de localitatea dumneavoastra. De obicei se gasesc la florarii. Eu le-am cumparat din Suceava.

Daca as fi stiut cum sa aleg cei mai buni licheni, as fi economisit cativa banuti, dar orice patit e invatat. Sper sa va fi ajutat informatiile sa puteti lua cea mai buna decizie atunci cand va hotarati sa creati prima decoratiune din licheni. Iata ce decoratiuni minunate puteti crea daca aveti lichenii potriviti.

Decoratiune din licheni cu trunchi de stejar desenat

O zi creativa va doresc!

3 comentarii la „Cum sa alegi cei mai buni licheni?”

  1. Buna seara. Sunt la prima experienta cu lichenii si ceva imi spune ca n-am cumparat nici eu de unde trebuia. Arata un pic mai bine decat cei galbeni din articol, insa dupa ce ii montez in rama se usuca la cateva ore dupa. Mentionez ca am un tablou pe care l-am primit cadou care sta in aceeasi camera de 3 luni si se comporta ok. Da si el semne uneori de o usoara uscaciune, insa ceilalti sunt efectiv tari la atingere a doua zi. Oare ce nu le place? V-ati confruntat cu aceasta problema?

    • Buna Andreea, intuitia ta este buna. Calitatea lichenilor poate fi diferita de la un furnizor la altul. Insa, daca spui ca si ceilalti licheni mai sufera putin din cand in cand, este posibil sa ai o umiditate mica in incapere. Incearca sa verifici nivelul de umiditate cu ajutorul unui higrometru, iar daca umiditatea este scazuta, pentru binele lichenilor, dar si al tau, poti achizitiona un umidificator. Fiind perioada sezonului rece, umiditatea este foarte scazuta, iar acest lucru poate sa constituie un factor. Poti sa citesti si articolul meu „Ce fac eu cand e aerul uscat in camera iarna?” poate te ajuta. Pana mi-am achizitionat si eu umidificatorul, umiditatea era scazuta, iar unii licheni o tolerau mai bine, iar altii mai putin. Dupa ce am adus umiditatea la 50%, acestia se prezinta mult mai bine si sunt moi la atingere.

Lasă un comentariu