Primul meu tablou cu licheni | Pasi + poze

Atunci cand va hotarati sa creati o decoratiune cu licheni, trebuie sa aveti in primul rand starea de spirit potrivita pentru a crea ceva frumos si spectaculos. Astfel, pe langa calitatea lichenilor si a accesoriilor potrivite, mai aveti nevoie de rabdare, bucurie, imaginatie, sa fiti cat de cat odihnit si sa puneti, ca in orice lucru, un pic de dragoste.

Incercati sa va imaginati cat de frumos va arata decoratiunea in locul in care intentionati sa o amplasati sau cat de incantata va fi persoana careia urmeaza sa i-o oferiti. Veti reusi astfel sa transmiteti si sa creati ceva deosebit, de care veti fi mandri ulterior si care va aminti de momentul in care ati creat-o si de bucuria din momentul decorarii.

Pasii de urmat in realizarea unei decoratiuni cu licheni sunt destul de simpli, iar de indata ce finalizati prima decoratiune, urmatoarele vor fi mult mai usor de realizat si veti capata mult mai multa indemanare.

1. Achizitionarea decorului, lichenilor si a pistolului de lipit

Primul pas in realizarea unei decoratiuni cu licheni consta in gasirea ramei sau decorului dorit. In functie de locul in care doriti sa o amplasati, gasiti o multime de dimensiuni, modele si culori, ce se vor asorta sau vor crea un contrast placut cu incaperea. Incercati sa tineti cont si de culoarea lichenilor ce vor fi montati pe acel cadru, pentru a crea o combinatie cromatica placuta, de efect.

Dupa ce ati gasit decorul dorit, achizitionati un pistol de lipit cu baghete de silicon. Pistolul trebuie sa fie cat mai usor si mai simplu de manuit pentru a nu obosi mana, iar in privinta bastonaselor, luati vreo 10-20 buc, in functie de marimea decorului. Veti vedea ca se vor consuma neasteptat de repede.

Urmeaza factorul cel mai important: achizitionarea lichenilor. Lichenii se gasesc de cumparat de obicei in depozitele de flori sau se pot comanda la florarie sau de pe internet. Nu va orientati dupa pret, acesta nu reflecta mereu calitatea lichenilor.

Licheni verzi, rosii si galbeni folositi pentru aceasta decoratiune
Licheni verzi, rosii si galbeni folositi pentru aceasta decoratiune

Acestia se gasesc atat la punga, cat si la cutie, insa indiferent cum sunt ambalati, ar trebui sa fie cat mai curati si hidratati (sa nu fie uscati sau casanti) pentru a fi cat mai usor de curatat si pentru ca decoratiunea sa arate cat mai frumos si sa reziste. Daca aveti posibilitatea, luati cateva bucati in mana si testati-i. Ar trebui sa fie moi si placuti la atingere.

2. Curatarea lichenilor

Aici veti constata cat de important este furnizorul de licheni, deoarece, in functie de calitatea acestora, veti avea mai mult sau mai putin de munca. Lichenii trebuie curatati de toate impuritatile, iar partile uscate sau decolorate trebuie indepartate. Daca aveti o imaginatie bogata, poate veti reusi totusi sa le valorificati, astfel incat sa nu se piarda nimic. Si noi am facut greseli la inceput. Lichenii galbeni de mai jos au fost primii cumparati. Avand termen de comparatie, i-am cumparat apoi pe cei verzi. Pe langa aspectul vizual, diferenta intre ele e si de cateva ore bune de munca pentru curatare.

3. Pregatirea lichenilor inainte de lipire

In prima faza, am aranjat lichenii pe tablou fara sa ii lipesc, pentru a-mi face o idee cu privire la combinatiile de culori si cat de “inghesuiti” sa-i montez, ca sa aratate cat mai bine, iar apoi am inceput sa ii lipesc. Priviti totul ca pe o joaca si veti vedea cata bucurie va poate aduce! Jucati-va cu buchetelele, aranjati forme si culori diferite, pana veti ajunge la varianta mult dorita.

In functie de adancimea tabloului lichenii mai pot fi taiati, astfel incat decoratiunea sa arate cat mai frumos la final, iar lichenii sa aiba acel aspect de buchetel, atat de iubit.

Pregatirea lichenilor
Pregatirea lichenilor

4. Lipirea lichenilor

Lichenii pot fi lipiti, de regula, pe orice suprafata. De obicei, eu prefer sa ii lipesc direct pe hartie sau lemn. Puteti sa aplicati siliconul direct pe licheni si apoi sa lipiti lichenii de decor, sau aplicati siliconul direct pe decor si apoi lipiti lichenii. Nu as putea spune care dintre variante este mai simpla, puteti sa le incercati pe amandoua si vedeti care vi se potriveste. Eu folosesc de obicei ambele variante. Lipitul lichenilor e o operatiune destul de simpla, dar sunt si cateva greseli care se pot face. Puteti vedea in acest articol cu ce se lipesc lichenii si alte informatii practice.

Apoi, lipiti usor si cu grija. Nu puneti prea mult lipici deoarece acesta tinde sa se intinda, iar buchetelele se vor uni intr-un mod nedorit. De asemenea, nu apasati prea tare pe buchetelul de licheni dupa ce l-ati lipit, riscati sa ii turtiti si nu vor mai avea acel aspect de norisor pufos.

Lipirea lichenilor pe decoratiune
Lipirea lichenilor pe decoratiune

Amplasati lichenii cat de aproape unii de altii considerati si in functie de proiectul urmarit. Daca doriti sa realizati un tablou doar din licheni, fara spatii goale, cu cat ii veti monta mai aproape si mai “inghesuti”, cu atat va avea un aspect mai plin, mai bogat.

5. Retusuri finale

Ultimul pas consta in mici retusuri. Curatiti de eventualele resturi de silicon, mai adaugati un buchetel de lichen intr-un colt unde vi se pare ca este un spatiu liber sau daca va deranjeaza ceva vizual.

Dati usor cu mana prin decoratiune pentru a verifica rezistenta lipiturii si pentru a vedea, in acelasi timp, daca sunt spatii libere (in cazul in care nu va doriti acest lucru).

Verificarea decoratiunii si ultimele retusuri
Verificarea decoratiunii cu licheni si ultimele retusuri

Eventual, puteti lua o pauza, beti o cafea, un ceai, relaxati-va putin privirea si apoi reveniti asupra tabloului. Veti vedea ca veti privi cu “alti ochi” decorul, daca mai aveti ceva de retusat sau nu.

Acum ca decoratiunea este gata, este timpul sa va bucurati si sa profitati de ceea ce ati realizat! Nu-i asa ca va aduce un sentiment de multumire si fericire? Ati realizat ceva frumos, unic si personalizat, ce va oferi camerei un aspect deosebit si, in acelasi timp, va imbunatati aerul din camera. Ati reusit sa va umpleti timpul cu ceva creativ si relaxant (poate fi chiar o terapie)… si totul, intr-un timp relativ scurt.

Decoratiunea cu licheni finalizata si expusa
Decoratiunea cu licheni finalizata si expusa

Nu uitati sa puneti tablouasul sau decoratiunea intr-un spatiu cu umiditatea corespunzatoare si feriti-l/o de lumina directa a soarelui. Lichenii sunt un indicator foarte bun al umiditatii aerului din incapere. Daca veti vedea ca vor incepe sa devina usor aspri, inseamna ca aerul este foarte uscat. Pulverizati putina apa, sau cel mai bine, luati-va un umidificator ce va oferi un aer potrivit atat pentru dumneavoastra, cat si pentru licheni. De asemenea, puteti monta in incapere un higrometru ce va indica exact umiditatea, astfel incat sa cunoasteti nivelul de umiditate.

3 decoratiuni simple cu licheni
3 decoratiuni simple cu licheni

Va doresc o zi creativa!

Mai jos puteti citi un articol despre o alta decoratiune simpla si de efect din licheni realizata de mine, din licheni galbeni si rama alba.

Decoratiune simpla din licheni galbeni si rama foto alba
DIY decoratiune din licheni galbeni in doar 15 minute | Pas cu Pas

35 de comentarii la „Primul meu tablou cu licheni | Pasi + poze”

  1. Buna ziua.As vrea sa va intreb de unde gasesc tablourile cu peisajele ,care apoi sa lipsesc liceenii? Sunt in somaj si chiar as vrea sa incerc,chiar imi place sa incerc sa fac ceva util,,frumos ca sa scap de monotonia asta.Dati mi,mai multe detalii,de unde si cum încep? Multumesc din suflet.

  2. buna!imi place sa creez ,am facut cateva tablouri cu licheni ,dar as vrea sa fac ceva mai deosebit si ma intereseaza de unde pot achizitiona acea hartie desenata/pictata cu diverse teme/desene unde se lipesc lichenii,am intrebat pe cineva care se ocupa cu asa ceva dar nu a vrut sa imi spuna.mersi si spor la treaba/

    • Buna,
      Cred ca de pe net gasesti si le tiparesti. Unele din ele probabil se platesc.
      Poti sa cauti „tree silhouette”, „family silhouette” sau „mother and daughter art”/”mother and daughter drawing”, depinde ce anume cauti (pe Pinterest o sa gasesti o multime de idei 😉 ). Nu stiu daca astea sunt ceea ce ai vazut sau nu.
      Sfatul nostru ar fi mai bine sa le pictezi, sunt mai originale asa.
      O zi frumoasa!

  3. Superb…Am inceput si eu sa fac tablouri de licheni,insa am ramas la cele standard din pacate.Nu stiu unde ar trebui sa caut imaginile respective pentru a creea altfel de tablouri,iar sa le creez,cred ca nici timpul nu imi este prieten,iar rabdarea nici atat.Ai putea sa ma indrumi spre un site unde as gasi astfel de imagini?Multumesc

    • Buna Cristina,
      Gasesti o multime de idei pe Pinterest. Cauta „reindeer moss decorations” si vei avea de unde sa te inspiri.
      Urmareste blogul si o sa mai venim si noi cu idei din care sa te inspiri.
      Pana atunci, poti sa incerci decoratiunile nostre simple cu licheni.
      O zi creativa!

  4. Buna dimineața!!!As vrea sa știu de unde pot achizitiona hartie pt imprimare mesaje și lipire licheni.Am vz ca tablourile din magazine pe care sunt lipiți licheni au un aspect mai gros și un pic grofat,dacă ma exprim bine.Nu stiu cum se numește. Va mulțumesc

  5. Bună!
    Lichenii se pot lipi direct pe faianță? As vrea sa fac o decorațiune cu licheni pe un perete din baie. Deci pot lipi direct pe faianță, sau ar trebui sa lipesc o baza sub ei? As vrea de asemenea să pun o banda led în jurul lor, la bază; nu i-ar afecta cu nimic, nu?

    • Buna Delia,
      Singurul lucru de care ma tem este rezistenta lipiciului la abur, in rest nu ar fi o problema.
      De preferat sa nu le pui in dreptul cazii, unde poate ar afecta aburii fierbinti.. De asemenea, sa nu fie montati langa calorifer.
      Banda LED, din cate stiu nu se incalzeste, deci nu ar trebui sa afecteze, iar lumina LED nu ii afecteaza.
      Spor la decorat!

  6. Buna ziua! Felicitari pentru ceea ce faceti! Am inceput sa realizez si eu cateva decoratiuni cu licheni, insa as vrea sa fac si rame si as avea cateva nelamuriri. V-as fi recunoascatoare daca ma puteti ajuta 🙂 Ce grosime ar trebui sa aiba hartia pe care sunt lichenii lipiti ( adica merge sa-i lipesc si pe hartie normala scoasa la imprimanta sau trebuie sa aiba o anumite grosime, trebuie sa fie carton)? Am incercat sa lipesc cu silicon cateva pietricele albe decorative insa se desprind, cel putin de pe lemn, oare imi puteti spune cu ce as putea sa le lipesc? Si o ultima rugaminte ar fi aceea daca imi puteti recomanda si mie un furnizor de licheni de calitate ( am comandat cateva cutii insa par ca sunt putin cam uscati). Va multumesc din suflet pentru ajutor!

    • Buna Cristina!
      Este in regula sa lipesti pe hartie de imprimanta. Noi am lipit si pe hartie de imprimanta si pe carton, chiar si pe hartia din interiorul ramei (care este destul de rezistenta), mai subtire de atat nu recomand, nu stiu cum se comporta.
      Pietricelele se pot lipi si cu alti adezivi, mai puternici (gen poxipol, picatura sau cu adezivi speciali).
      In privinta furnizorilor de licheni, nu pot sa iti fac o recomandare sigura. Noi am achizitionat de la florarii in general, iar online am luat de pe robertorossi (care au fost destul de ok). Din ce am observat, ar trebui folositi cat mai repede dupa achizitionare, deoarece in cutie nu se pastreaza si hidrateaza la fel de bine ca atunci cand sunt expusi. Poti sa iei in cantitati mici mai intai, de la diversi furnizori si apoi, in functie de cum se prezinta lichenii, sa iti iei in cantitati mai mari de la un anumit furnizor.
      Sper ca te-am ajutat.
      O zi cu sanatate si creativitate! 🙂

  7. Buna ziua!
    Felicitari pentru aceste articole!
    Am incercat sa realizez si eu un tablou,pentru mine personal,dar nu inteleg de ce s-au uscat lichenii.Initial am crezut ca poate s-au strans (nu mai sunt voluminosi) din cauza siliconului incalzit,dar citind articolele am vazut ca nu-i afecteaza.Umiditatea este buna in casa,am umidificator,si cu toate acestea lichenii mei arata rau,fara volum,culoare pala,aspri,tari la atingere.I-am stropit cu putina apa,au dat semn ca revin la viata,dar in urmatoarea zi mai tare s-au strans,devenind mai aspri la atingere.Eu i-am lipit pe sticla,dar lipitura nu pare prea rezistenta.Ma gandesc sa mai incerc inca o data,sa-i lipesc direct pe hartie,ma gandesc sa listez o imagine la imprimanta,dar nu stiu in timp cum se pastreaza hartia,daca nu e protejata de sticla.Si daca din nou se usuca,si trebuie udati putin se strica hartia.Sau unde gresesc de lichenii mei nu au viata?

    • Buna Alexandra,

      Pot fi mai multe probleme:
      1. umiditatea: incearca sa verifici la cel nivel este. Poti sa-ti achizitionezi (daca nu ai deja) un higrometru (costa in jur de 30-40 ron), iar daca spui ca ai deja umidificator, poate acesta nu face fata, iar nivelul de umiditate este tot scazut. Umiditatea ar trebui sa fie peste 40%. Eu o tin cam la 50%;
      2. amplasare: lichenii nu trebuie pozitionati langa surse de caldura (in soare sau langa un calorifer) si nici in curenti de aer foarte puternici;
      3. furnizorul: poate lichenii achizitionati nu au fost tratati cum trebuie si nu sunt de calitate. Incearca sa achizitionezi din alta parte data viitoare.
      Nu are legatura faptul ca lipesti pe sticla sau hartie si intr-adevar, udarea este o solutie temporara si poate afecta hartia. Daca umiditatea nu este corespunzatoare, vor deveni din nou casanti si uscati dupa cateva ore. Solutia este sa ai in aer o umiditate corespunzatoare.
      Sper ca te-au ajutat aceste sfaturi.

      • Multumesc!
        Umiditatea si la mine este peste 50 %;
        Am deja si un higrometru,care indica aceleasi valori;
        Nu sunt pozitionati langa calorifer;
        Furnizorul am cautat sa fie unul cu vechime si care comercializeaza licheni de calitate.Ceea ce am primit sunt moi,pufosi.Se intampla ceva cu ei dupa ce lucrez.
        Nu stiu daca imi puteti oferi aici un alt furnizor de licheni,sau pe e-mail (v-am lasat un mesaj pe mail).

  8. Buna, tin sa te felicit pentru articolul ce l ai postat, este foarte util pentru noi începători. Vreau sa te intreb: Ce fel de hârtie folosesti pentru a lipi liceenii ( intreb deoarece as vrea sa scot la imprimanta o imagine si sa lipesc pe ea)? Folosesti tablouri /rame foto si le scoti geamul s au se pot gasi astfel de rame fara geam?

    • Buna Bianca, multumesc! Ma bucur ca te-a ajutat.
      Eu am lipit direct pe hartia cu care a venit rama foto (am intors-o pe dos, am lipit pe partea alba). Nu vad de ce ar fi o problema sa lipesti direct pe hartie imprimata, doar sa ai placajul in spate (pentru stabilitate). Se gasesc si rame fara sticla, iar la cele cu sticla, eu o las in rama, in spatele hartiei, altfel ramane un spatiu si decoratiunea se misca. Se poate lipi si direct pe sticla, insa mie imi place sa lipesc pe hartie (aceasta poate fi schimbata pe viitor si inlocuita mai usor).

Lasă un comentariu