Perete cu licheni – cum sa aduci natura in casa ta?

Primesc des intrebari despre cum se face un perete cu licheni, cum se ingrijeste sau ce licheni se folosesc. M-am hotarat sa scriu un articol in care sa adun toate aceste informatii si sa le impartasesc cu voi. Spor la citit.

Ce este un perete cu licheni?

Un perete cu licheni reprezinta o zona mai mica sau mai mare a peretelui pe care alegeti sa montati lichenii, astfel incat sa aveti un spatiu decorat intr-un mod inedit.

Un perete cu licheni are multiple avantaje precum reducere zgomotului, a prafului, a umiditatii, creearea unui spatiu cat mai apropiat de cel natural, oferind o stare generala de bine, reducerea stresului. Este recomandat mai ales in cadrul firmelor, pentru a creste confortul si satisfactia angajatilor, insa aceste beneficii sunt binevenite si intr-un cadru mai intim, precum propria noastra casa.

Cum sa faci un perete viu cu licheni?

Lichenii pot fi montati direct pe perete, cu ajutorul unui pistol cu silicon, insa v-as recomanda sa ii montati pe un placaj, pe care sa il fixati ulterior pe perete, cu ajutorul unor holsuruburi.

Montarea pe un placaj va ofera o oarecare flexibilitate si usurinta in lipirea lichenilor. Fiind un proiect mai mare, va necesita mai multe zile. Este mult mai confortabil sa stai jos si sa lipesti lichenii, decat sa stai cu mana ridicata sau urcat pe o scara.

De asemenea, un placaj va asigura si o aderenta mai buna a lichenilor decat un var sau o bucata de sticla / gresie, astfel decoratiunea va fi mai trainica. Un alt mare avantaj o reprezinta posibilitatea desprinderii placajului in cazul in care va mutati sau renovati. Protejati astfel decoratiunea de praf, var, vopseluri etc. sau daca va veti muta, ii puti lua in noua casa.

Daca doriti sa stiti cu ce se lipesc lichenii stabilizati, va recomand acest articol.

Ce fel de licheni sa folosesti pentru un perete viu?

In functie de preferinte, puteti sa folositi orice tip de licheni pe care ii gasiti. De obicei aici se prefera imaginea de perete “pufos” si se folosesc doar varfurile lichenilor. Puteti opta pentru un perete verde sau puteti crea diverse modele, ce vor atrage toate privirile.

Va puteti juca cu diferite culori, astfel incat sa creati un spatiu vesel si plin de culoare, sau puteti crea o zona cu tematica naturala, cu diferite nuante de verde, eventual combinate cu materiale precum lemnul, ce vor aduce o stare de bine si relaxare.

Unde sa amplasezi un perete cu licheni?

Orice camera cu o umiditate corespunzatoare (40-60%) poate fi decorata cu licheni. Cele mai decorate incaperi sunt livingul, dormitorul si baia.

Si bucataria se preteaza pentru un perete cu licheni, insa mai putin zona desupra blatului sau aragazului, unde e posibil sa ajunga stropi de grasime, mancare sau vor fi temperaturi foarte ridicate si vor afecta lichenii.

Practic orice spatiu interior se preteaza pentru un perete cu licheni, mai putin zonele cu temperaturi ridicate (zona caloriferului, geamului, aragazului s.a.).

Daca doresti sa amplasezi un perete cu licheni la exterior, trebuie sa ai grija sa ii feresti de actiunea directa a ploii care ii va deteriora, a razelor soarelui sau a vantului puternic care ii poate usca. Avand in vedere ca nu putem controla umiditatea in exterior, nu se recomanda nici amplasarea lichenilor in exterior.

Cat de mare sa fie un perete cu licheni?

Fie ca alegeti sa decorati tot peretele, fie doar un stalp sau o zona delimitata a peretelui, cu siguranta acest decor va atrage privirile si admiratia trecatorilor.

Atunci cand exista o umiditate foarte ridicata sau zone cu foarte mult zgomot, se recomanda o zona cat mai mare cu licheni, pentru a creste confortul persoanelor ce isi desfasoara activitatea in acel spatiu.

Cat timp rezista un perete cu licheni?

Daca umiditatea este corespunzatoare, iar lichenii sunt de calitate, un perete cu licheni va va incanta privirea si va puteti bucura de beneficiile lor timp de 12-15 ani.

Peretele cu licheni are nevoie de soare?

Razele soarelor pot degrada si usca lichenii, prin urmare nu se recomanda amplasarea lor in razele directe ale soarelor.

Peretele cu licheni trebuie sa fie udat?

Nu se recomanda udarea lichenilor, deoarece culorile cu care sunt vopsiti pot curge, iar udarea prin pulverizare este doar o solutie temporara.

Daca observati ca lichenii au devenit casanti, este un semnal ca aerul din incapere este prea uscat (fiind nepotrivit si pentru mucoasa nazala, crescand riscul virozelor, dar si pentru piele, par, facandu-le sa devina mai uscate). Cea mai potrivita actiune este cresterea umiditatii in incapere (aerisiti des, luati un umidificator). Lichenii se vor hidrata prin intermediul umiditati din incaperi si vor redeveni pufosi.

Puteti citi mai multe despre cum puteti combate aerul uscat cu ajutorul unor solutii ieftine in acest articol.

Cum sa ingrijesti un perete cu licheni?

Avantajul unui perete cu licheni este faptul ca acesta nu necesita udare, tundere sau orice alt fel de intretinere. Acest lucru il face sa se preteze foarte bine persoanelor care calatoresc mult, centrelor comerciale, spatiilor cu birouri, dar si tuturor celor ce doresc oaza de verdeata, dar nu se pricep sau nu au timp sa ingrijeasca diverse plante.

Puteti citi mai multe despre ingrijirea lichenilor in acest articol.

Idei de pereti cu licheni

Posibilitatile de decorare a unui perete cu licheni sunt nelimitate, la fel ca si imaginatia noastra. Puteti face un perete verde, daca doriti un spatiu simplu, dar de efect sau puteti face o mandala uriasa, plina de viata si culoare, puteti crea harta cu tara sau continentul preferat, posibilitatile sunt nelimitate

Ii puteti combina cu LED-uri, ce vor oferi o lumina indirecta si un aspect plin de viata lichenilor, sau o combinatie cu lemn ce va crea un cadru cat mai natural si un aspect deosebit.

Concluzii

O decoratiune cu licheni poate transforma orice spatiu monoton intr-unul deosebit, plin de viata sau culoare.

Pe langa faptul ca va imbunatati calitatea aerului, reducand praful, zgomotul, riscul de a face mucegai sau umiditatea excesiva, un perete cu licheni va ajuta si psihicul, oferind o stare de bine, pozitiva si mai ralaxata, printr-o apropiere de natura, atat de dorita in zilele noastre.

Va doresc multa inspiratie si o casa cat mai ZEN!

O zi creativa, cu mult spor!

sursa foto: Pinterest

Lasă un comentariu