Decoratiune 3D tablou pictat acrilice si licheni

Am descoperit pictura acrilica acum cativa ani. Mi-a placut de mic sa fac schite in creion, dar pictura nu m-a atras. Poate pentru ca orele de desen nu erau pe gustul meu, poate pentru ca la scoala foloseam guase (stiti si voi cum erau, cele mai ieftine, trebuia sa le pui apa pe deasupra, se intindeau pe toata coala, nu aveai control asupra lor), poate pentru ca nu era timpul.

A venit timpul

Cand am vazut la cumnata mea cateva tablouri pictate de ea, am fost impresionat. Combinatiile de culori, vibratoul, textura, stralucirea, toate aruncate intr-o creatie, puse alandala si totusi intr-o forma care, cu cat ma uitam mai mult la tablou, cu atat ma atragea mai tare, m-au facut sa ma comport ca un copil si sa incep sa pun intrebari: Ce culori sunt? Unde se gasesc? Cat costa? s.a.m.d. Dupa ce am aflat raspunsul la aceste intrebari mi-a fost mai usor.

Avand si experienta lipirii lichenilor am zis ca incerc sa combin pictura si lichenii, sa fac un tablou pictat din acrilice pe panza si sa lipesc licheni. Stiind unde se gasesc licheni si ce sunt (din acest articol), m-am gandit ca un tablou pictat potrivit ar fi un ren hranindu-se cu licheni.

Va invit sa cititi cum am facut aceasta incantatoare decoratiune hibrid, tablou pictat pe panza peste care am lipit licheni. Am atasat si un video la sfarsit, poate cineva doreste sa vada cum am facut si sa o reproduca.

Materiale necesare pentru tabloul pictat

  • culori acrilice: carbon black, warm grey, burnt sienna, burnt umber, permanent yellow deep, raw sienna. Le-am scris denumirile in engleza pentru ca asa le veti gasi pe internet si asa scrie si pe recipiente;
  • 3 pensoane: 16, ½ si 2;
  • paleta din lemn pentru culori;
  • panza;
  • consumabile: apa, un recipient pentru apa, o carpa pentru sters (se pot folosi si servetele), un creion pentru schita initiala.

Bineinteles vom mai avea nevoie si de licheni decorativi stabilizati. Eu am folosit licheni verzi.

Mi-a luat cam o ora si jumatate toata sesiunea, timp de calitate.

Culorile au fost achizitionate de pe pictorshop si sunt de la Maimeri. Calitatea acrilicelor e medie dar consider ca sunt potrivite pentru incepatori (au un raport calitate/pret foarte bun).

Pensoanele si paleta pentru culori au fost achizitionate de la un magazin local, dar se gasesc si pe pictorshop si pe alte site-uri, cum ar fi artpic, profiart, colorit etc. Puteti folosi ce dimensiuni de pensoane doriti, ca idee aveti nevoie de un penson mare pentru a acoperi fundalul rapid, unul mediu pentru capul renului si unul mai mic pentru detalii.

Panza am achizitionat-o de la Lidl. E de 24×18 cm si, din cate imi dau seama, e panza pentru pictura lipita pe o bucata de carton. Puteti folosi orice panza pentru pictura, de orice dimensiuni, fie ca aceasta fie pe cadru de lemn. Si pe acestea le puteti gasiti pe multe site-uri, inclusiv pe cele enumerate mai sus.

Consumabilele erau prin casa, un recipient nefolosit, un tricou vechi, apa de la robinet.

M-am inspirat dupa o imagine de pe net, puteti sa faceti si voi la fel. Va pot ajuta cu un link: https://www.google.com/search?q=reindeer+head+eating

Pentru acest proces de creatie va detaliez mai jos pasii urmati:

Realizarea schitei

Cu ajutorul unui creion am desenat conturul pe panza. Nu trebuie neaparat sa va pricepeti la desen, e important sa potriviti pe cat posibil dimensiunile si proportiile. Daca va ajuta, puteti printa imaginea, o plasati pe panza si apasati pe zonele cele mai importante care va pot ajuta sa trasati un contur: urechi, nas, coarne, ochi, lasand urme pe panza.

Crearea fundalului tabloului

Pentru fundal am folosit pensonul cel mare si urmatoarele coluri: burnt umber, burnt sienna si raw sienna. Puteti sa-l faceti cum doriti: monocolor, bicolor, puteti folosi culori contrastante cu imaginea renului (verde de exemplu), fiecare dupa placerea si imaginatia lui. Eu am ales sa fac si renul si fundalul in culori asemanatoare pentru ca stiam ca voi lipi licheni verzi la sfarsit si voiam ca ochiul privitorului sa fie atras de verdele lichenilor.

pictarea fundalului

Pictarea renului (partile inchise la culoare ale tabloului)

Am ales o imagine in care este infatisat doar capul unui ren mancand licheni. Am vrut ca imaginea sa-l faca pe privitor sa se simta inclus in acest obicei intim al unui animal, hranirea.

Te uiti cum se hraneste si ai impresia ca stai pe burta pe pamant la sute de metri distanta si te uiti printr-un obiectiv de aparat foto la acest ren.

Ochiul renului in centrul imaginii iti da o stare de neliniste, ca si cum te-ar fi observat.

Am inceput cu pictarea partilor mai inchise, cu burnt sienna si burnt umber aplicate cu pensonul mediu, de ½. In general acesta este un principiu din pictura pe care il urmez, pictarea partilor inchise inaintea celor luminate. La inceput am aplicat culorile fara contur, fara sa ma gandesc prea mult daca e bine sau nu. Am urmarit doar sa potrivesc culorile de pe paleta cu cele din imaginea originala.

Pictarea renului (partile deschise ale tabloului)

Mai departe am continuat sa pictez la fel, sa potrivesc culorile si sa las imaginatia sa-mi ghideze mana. Cand se aplica culorile acrilicele deschise, incepi sa vezi un tablou, sa prinda contur.

Pictarea detaliilor

Aici ma refer in special la coarne, la urechi, la contur, la nari si la ochi. Am folosit pensonul subtire si am creat conturul renului, coarnelor, am pictat botul si, ce a fost mai important, ochiul.

Nu uitati, arta este subiectiva si frumusetea este in ochii privitorului. Daca voua va place, e de ajuns.

Cam asa arata tabloul pictat in acrilice inainte de lipirea lichenilor verzi.

Aplicarea lichenilor pe tabloul pictat

Am selectat lichenii cei mai frumosi si i-am lipit. Daca doriti sa stiti cu ce se lipesc lichenii, puteti afla aici. Inainte de a-i lipi, i-am aranjat pe tablou.

Lipirea lichenilor a fost partea cea mai usoara si, asa cum speram inainte sa ma apuc de aceasta decoratiune, lichenii verzi chiar ies in evidenta si devin punctul de atractie al tabloului.

Mi-a mai ramas doar sa-l expun si sa-l pun in vedere, dar nu mi-a fost greu pentru ca este o decoratiune minunata. Este inaltator sa vezi ca poti crea asemenea decoratiuni doar din acrilice si licheni decorativi. Sper ca v-a placut tabloul meu pictat in acrilice cu licheni si va invit sa-l incercati si voi.

Video:

Mai jos puteti vedea si alte decoratiuni pe care le puteti incerca.

Va doresc o zi creativa!

Lasă un comentariu