Decoratiunile din licheni decorativi stabilizati sunt noul trend in materie de design folosind plante. Sunt perfecte pentru persoanele care nu au timp de plantele care necesita udare si ingrjire. De asemenea, se preteaza foarte bine in incaperile in care nu ajunge lumina naturala. In multe privinte, decoratiunile din licheni stabilizati au avantaje semnificative fata de plantele traditionale: pot fi amplasate in aproape orice incapere, au costuri mici, intretinerea lor este foarte usoara si ofera oportunitati de a crea decoratiuni dincolo de ceea ce putem face cu plantele traditionale.
Cuprins
Ce sunt lichenii?
Pentru a intelege ce sunt lichenii decorativi stabilizati trebuie mai intai sa intelegem ce sunt lichenii. Lichenii sunt o alaturare simbiotica dintre o ciuperca si o alga verde sau albastra, o forma de viata complexa in care partenerul principal este ciuperca. Lichenii pot trai in cele mai aprige conditii de pe Terra si se gasesc pe toate continentele.
Desi lichenii si muschii cresc in acelasi climat si ambele sunt plante non-vasculare, nu exista nicio legatura intre ele. De fapt, lichenii nu sunt similari cu nicio alta planta din regnul vegetal. Spre deosebire de muschi, lichenii nu au radacini, tulpini sau frunze.
De ce sunt importanti lichenii?
Pe langa aspectul placut, lichenii ajuta la convertirea dioxidului de carbon in oxigenul necesar tuturor, prin fotosinteza. Ciuperca protejeaza alga si astfel pot creste in conditii dificile, fie ca e vorba de tundra arctica, de desert, pe stanci sau in deseurile de mine.
Un alt mod prin care lichenii ajuta oamenii este abilitatea lor de a absorbi poluantii din atmosfera. Lichenii ne pot furniza informatii importante din mediul inconjurator deoarece absorb metalele grele, sulful sau carbonul, iar oamenii de stiinta pot identifica nivelul de poluare din regiune.
De asemenea, lichenii constituie hrana necesara unor animale precum renul in Aurasia si caribu-ul in America de Nord. Constituie aproximativ 90% din dieta lor pe timp de iarna si aproximativ 50% pe timp de vara. Nu va faceti griji, nu privam animalele de hrana prin folosirea lichenilor. Lichenii folositi in decoratiuni sunt culesi din tarile scandinave sub stricta supraveghere a statului. Avand o crestere de 3-5 mm pe an acestia se culeg o data la 5-6 ani din aceeasi zona, pentru a avea timp sa se refaca.
Acum ca stim cate ceva despre licheni sa vedem ce sunt lichenii decorativi stabilizati.
Stiati ca: in secolul XV Paracelsus a pus bazele unei doctrine prin care bolile pot fi vindecate cel mai bine cu ajutorul plantelor care seamana cel mai mult cu boala respectiva? Astfel, cuvantul “lichen” vine din limba greaca si inseamna “lepros” deoarece, avand aspectul de piele exfoliata, se credea ca lichenii pot vindeva bolile de piele.
Ce sunt lichenii decorativi stabilizati?
Muschiul renilor (Cladina arbuscula) este o specie de licheni care se intalneste in special in partile de nord ale planetei, dar care a fost gasit chiar si in Arizona. Din cauza aspectului este confundat cu muschiul.
Este o planta care se gaseste in culori pale (in nuante deschise de gri sau de maro), cu ramificatii tridimensionale si cu aspect stufos.
Lichenii decorativi stabilizati sunt licheni din specia Cladina arbuscula care au fost supusi unui proces de conservare pentru a li se stopa cresterea si pentru a putea fi folositi in scopuri decorative.
Procesul special de conservare este bazat pe apa, colorant alimentar si glicerina, fiind, prin urmare, complet sigur si non-toxic.
Culorile lichenilor decorativi
Datorita colorantului folosit, lichenii decorativi stabilizati se gasesc in peste 20 de culori, de la albastru arctic, la verde deschis sau chiar rosu.
Cum arata lichenii decorativi stabilizati?
Lichenii decorativi se aseamana la atingere cu muschii specifici zonei noastre, iar culorile sunt deosebite. Au ramurele tridimensionale dese si sunt moi.
Stiati ca: in provincia scandinava lichenii sunt utilizati in productia de alcool si sunt crecuti pentru a se crea o pudra naturala de ingrosare a mancarurilor? Lichenii sunt bogati in vitaminele A si B.
Cat rezista lichenii stabilizati?
Daca se respecta conditiile minime de pastrare, si anume: sa fie o umiditate in camera de minim 40%, sa nu fie pastrati langa o sursa de caldura (semineu, calorifer), sa nu fie tinuti in lumina directa a soarelui, lichenii decorativi stabilizati traiesc 10-15 ani fara nicio problema. Din moment ce nu au nevoie de apa sau lumina naturala, nu exista factori care sa-i deterioreze.
Cum se ingrijesc decoratiunile din licheni?
Spre deosebire de plantele in ghiveci, ingrijirea si intretinerea decoratiunilor din licheni stabilizati e floare la ureche:
- nu au nevoie de apa
- nu au nevoie de pamant
- nu au nevoie de ghiveci
- nu au nevoie de lumina
- se pastreaza la temperatura camerei
- nu se aspira
- nu trebuie tunsi
Puteti citi acest articol daca doriti mai multe informatii despre ingrijirea lichenilor.
Beneficii ale lichenilor decorativi stabilizati
Pe langa aspectul placut si flexibilitatea in crearea unor decoratiuni minunate, lichenii si decoratiunile din licheni au multiple beneficii:
- sunt un bun indicator al umiditatii din atmosfera
- reduc mucegaiul si umiditatea excesiva
- curata si purifica aerul
- reduc zgomotul
- ofera o energie pozitiva, antidepresiva
- sunt antistatici (nu se aseaza praful pe ei)
- sunt ignifugi
- sunt hipoalergenici
Mai multe informatii despre beneficiile lichenilor puteti gasi in acest articol.
Stiati ca: colonistii timpurii omorau lupii cu ajutorul muschiului renilor? Umpleau o gaina moarta cu acesti licheni si o dadeau lupilor. Acestia mancau gaina si ingerau licheni. Acestia se cristalizau in tractul digestiv al lupilor, devenind toxici si omorand animalul.
Unde se gasesc de cumparat?
Pentru primele decoratiuni noi am folosit licheni de la o florarie si de la un depozit de flori. Aceasta decoratiune, de exemplu, a fost creata cu acei licheni. Erau frumosi, dar, pentru ca nu i-am folosit pe toti imediat ce i-am cumparat, cei care au ramas in cutie s-au deteriorat. Puteti intreba la florariile apropiate de voi sau poate stiti in localitatea voastra un depozit de flori.
Dupa ce am folosit lichenii de la florarie ne-am comandat de pe www.robertorossi.ro. Nu suntem dezamagiti, au ajuns repede si au culori foarte frumoase. Problema e ca noi am comandat o cutie de licheni de culoare verde deschis si o cutie de licheni galbeni. Cei de culoarea verde deschis aratau ca in poza, cei galbeni sunt mai degraba portocalii. I-am tinut in cutie timp de aproximativ doua saptamani pana am facut prima decoratiune cu ei si s-au pastrat excelent.
Cat costa o cutie de licheni decorativi stabilizati?
Noi i-am cumparat cu aproximativ 50-60 de lei cutia, puteti vedea preturile actualizate si culorile disponibile aici.
Tipuri de decoratiuni din licheni
Datorita usurintei cu care se lucreaza cu lichenii si a culorilor in care se gasesc, acestia pot fi utilizati pentru o multitudine de decoratiuni in functie de imaginatia fiecaruia:
- se pot acoperi pereti intregi cu ei
- pot fi lipiti in interiorul ramelor foto, textura de lemn a ramei ii va scoate si mai mult in evidenta
- pot fi lipiti direct pe ramele foto, creand un cadru viu si natural in interiorul caruia puteti sa puneti o poza cu cei dragi
- se pot crea logo-uri pentru firme din licheni
- se pot folosi ca background pentru logo-uri
- se pot decora litere
- se pot combina cu picturi acrilice/in guase sau cu schite in creion/grafit pentru a crea compozitii deosebite
- se pot umple boluri cu ei, pentru un accent de culoare in camera
- se pot lipi pe copaceii uscati pentru a-I “readuce la viata”
Doar imaginatia este limita. La sfarsitul articolului puteti vedea ce decoratiuni din licheni am creat noi. Daca aveti si voi idei pentru cititorii nostri sau care ati vrea sa le cream noi, le puteti scrie in comentarii.
Spatii potrivite pentru decoratiunile din licheni decorativi
Decoratiunile din licheni stabilizati se potrivesc oricarui spatiu. Va pot da urmatoarele idei:
- spatii comerciale
- birouri
- scoli sau universitati
- cafenele, restaurante
- hoteluri
- livinguri, dormitoare, bai
- cofetarii
- sali de conferinte
- sali de oaspeti (lounges)
- spatii de recreere pentru angajati
- coridoare
Practic se pot folosi in orice incapere, aducand natura in interior.
Stiati ca: in secolul XVIII vanatorii beau ceai de muschiul renilor pentru durerile toracice create de faptul ca urcau dealuri impotriva vantului cand urmareau vanatul?
Materiale necesare pentru a crea decoratiuni din licheni
Evident, aveti nevoie de licheni 🙂 Apoi, veti avea nevoie de un pistol de lipit cu baghete de silicon. Aici puteti citi despre cum se foloseste si de unde-l puteti achizitiona. Mai departe depinde de decoratiunea aleasa: rama foto, bol, panza etc. In fiecare din tutorialele de mai jos veti gasi o lista cu materialele necesare. Daca sunteti incepatori, va recomand sa alegeti o decoratiune care va place si sa urmati pasii din articol.
Intrebari frecvente despre lichenii decorativi stabilizati
Decoratiunile din licheni au nevoie de ingrijire?
Ingrijirea este minima. Dimpotriva, lichenii nu trebuie udati si nu trebuie plasati in lumina directa a soarelui. Nu trebuie tunsi, iar proprietatile lor antistatice previn depunerile de praf.
Ce inseamna ca lichenii sunt stabilizati?
Inseamna ca lichenilor le este stopata cresterea si nu au nevoie de ingrijire. Printr-un proces special de conservare, apa din plante este inlocuita de glicerina, iar clorofila de colorant alimentar, creand plante 100% non-toxice. Fiind stabilizati, lichenii pot fi folositi in diferite metode pentru a crea designuri atractive.
Ce se intampla daca sunt expusi la soare?
Lichenii devin mai deschisi la culoare, culorile incep sa se stearga si devin casanti. Prin urmare ar trebui evitata amplasarea lor in lumina directa a soarelui sau a surselor puternice de caldura (calorifere, seminee, radiatoare etc).
Decoratiunile din licheni schimba acustica in camera?
Da, actioneaza ca un izolator fonic natural, reducand zgomotul si vibratiile in spatiile inchise. Oamenii de stiinta masoara capacitatea unui lucru de a atenua sunetul folosind un “Coeficient de Izolare Fonica” (CIF), care variaza de la 0 la 1. Un CIF de 0 inseamna ca un produs nu absoarbe niciun sunet. Un CIF de 1 inseamna ca un produs absoarbe toate sunetele. Peretii din licheni decorativi stabilizati au fost testati si au un coeficient de 0.9, fiind extrem de eficienti.
Lichenii decorativi stabilizati au miros?
Fiind plante naturale au mirosul lor natural specific, dar care se pierde in timp. Cand ii cumparati, pentru ca stau inchisi in cutie, s-ar putea sa miroasa mai puternic. Decoratiunile pe care le avem noi in casa si-au pierdut mirosul specific in cateva zile.
Lichenii sunt rezistenti la foc?
Da. Decoratiunile din lichenii decorativi stabilizati sunt potrivite pentru spatii publice nu doar datorita frumusetii, ci si datorita faptului ca lichenii sunt ignifugi.
Se depune praful pe lichenii stabilizati?
Nu, datorita proprietatilor antistatice si a usoarelor miscari ale aerului. S-ar putea sa se depuna praf pe rame, daca aveti astfel de decoratiuni.
Decoratiunile din licheni sunt potrivite pentru persoanele alergice?
Da, fiind hipoalergenici lichenii decorativi nu afecteaza persoanele care sufera de diferite alergii.
Lichenii se uda?
Nu, nu au nevoie de apa si nu se uda. Isi vor pastra aspectul pufos atat timp cat in incapere este o umiditate de minim 40%.
Daca doresc un perete din licheni trebuie sa ranforsez peretele?
Nu, lichenii sunt foarte usori. Neavand nevoie de pamant sau de apa, nu exista greutate suplimentara.
Stiati ca: una dintre Cele 7 minuni ale lumii antice este un perete viu? Este vorba despre Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon.
Pereti din licheni stabilizati sunt potriviti doar pentru spatii mari?
Nu, nu sunt restrictionati uzului comercial. Datorita flexibilitatii, usurintei prin care pot fi instalati si costului mic de intretinere, sunt ideali atat pentru spatii comerciale si birouri, cat si pentru dormitoare, bai sau livinguri.
Lichenii decorativi stabilizati cresc?
Nu, prin procesul de conservare li se opreste cresterea, neavand astfel nevoie nici de tundere.
Ce ar trebui sa fac daca lichenii se uda?
Daca s-au udat lichenii, incercati sa-i stergeti usor cu prosoape de hartie si, daca aveti posibilitatea, sa mutati lichenii acolo unde aveti o buna circulatie a aerului. Nu-i lasati cu apa pe ei, se poate dezvolta mucegai, iar culorile pot avea un aspect decolorat.
Decoratiunile din licheni decorativi stabilizati pot fi pastrate afara?
Nu se recomanda pastrarea lor afara deoarece pot suferi din cauza luminii solare sau a ploilor.
Ce pot face cu un perete din licheni decorativi?
Potentialul pentru design este limitat doar de imaginatia celor implicati. Lichenii pot fi folositi in diverse spatii si au o plaja larga de culori. In decoratiuni pot fi adaugate pietre, scoarta de copac, crengute etc pentru a crea efecte aparte. Pot fi combinati licheni verzi cu licheni rosii. Fiind culori complementare decoratiunea rezultata va fi iesita din comun. Se poate crea harta lumii din variatii de licheni verzi, ar fi un magnet pentru selfie-uri. Uneori este de ajuns o mare intindere neintrerupta de verde stralucitor.
Daca aveti si alte intrebari, le puteti adresa in comentarii si va vom raspunde cat putem de repede.
Va doresc o zi creativa!
[ads]
Mulțumesc pentru informații! Foarte utile!
Buna Alexandra,
Ne bucuram ca am putut sa te ajutam 🙂
Zi frumoasa!
Buna ziua! Cum se comporta lichenii folositi la decorarea globurilor din plastic transparent (plasati in interior)?
Buna Clara,
Singurul lucru care a putea afecta ar fi ca in glob sa circule aerul din exterior, care daca e prea uscat, sa usuce lichenii. Sau ca globul sa fie pozitionat langa calorifer, fapt ce ar afecta iar.
Asta ca sa cautam cele mai „dramatice cazuri”… in principiu cred ca s-ar prezenta destul de bine. 🙂
Sarbatori fericite!
Buna seara! Pe tapet se pot lipi licheni?
Buna. Sigur ca da.
Salutare.
Eram interesat cum sa imi creez singur un tablou de acest gen pentru ca pe piata sunt destul de scumpi lichenii.
Am cautat in mai multe locuri informatia.
Voiam doar sa apreciez felul in care este scris articolul si toate hyperlink-urile super folositoare.
Multumesc!
Buna Stefan,
Multumim pentru apreciere 🙂 ma bucur ca te-am putut ajuta!
Daca doresti, poti sa ne trimiti poze cu creatiile tale: [email protected].
O zi cu inspiratie!
pe ce se lipesc lichenii? se poate lipi direct pe lambriu din PVC?si daca da , cum? multumesc anticipat si sa aveti un viitor bun !
Buna Viorica,
In principiu lichenii se pot lipi cam pe orice suprafata, mai putin cele care sunt afectate de umiditate.
Vezi in articolul de mai jos, mai multe informatii cu privire modalitatile de lipire a lichenilor :
https://www.decoratiunidinlicheni.ro/c-poti-si-tu/sc-de-unde-sa-incep/cu-ce-se-lipesc-lichenii-stabilizati/
Zi creativa iti doresc!
Buna ziua. Lichienii sunt de mai multe feluri? Sunt poze pe internet unde par mai ‘compacti’ mai ‘pufosi’.
Va multumesc
Buna ziua,
Pentru decoratiuni se folosesc lichenii stabilizati si se gasesc momentan doar de un singur fel (a nu se confunda cu muschii). Pot exista mici diferente, in functie de fabricile in care sunt prelucrati.
Pentru a parea mai pufosi si mai compacti depinde ce tehnica de montaj folosesti. Daca se folosesc doar varfurile, pot parea mai bogati.
O zi creativa!
Cum readuc textura lichenilor, daca acestia se usca si/ sau devin casanti? Poate fi pulverizata apa pe acestia?
Multumesc!
Buna Teodora! Daca stadiul lor de degradare nu este foarte avansat, pot fi recuperati rapid printr-o usoara pulverizare de apa. Insa aceasta este o solutie doar de moment. Cel mai sigur mod este de a aduce umiditatea la un nivel normal in incapere (intre 40-60%), pentru ca acestia sa isi revina usor si sa isi pastreze si pe viitor prospetimea si forma.